Saturday, June 18, 2011

anak najib bertunang


Nooryana Najwa.
Nooryana Najwa, 22, menerima ijazah Bachelor of Science in Foreign Science selepas empat tahun belajar di School of Foreign Service. Kurikulum School of Foreign Service mewajibkan pelajarnya untuk mempelajari satu bahasa moden dalam masa empat tahun, dan Bahasa Arab menjadi pilihan Nooryana semasa pengajian di sana.

Beliau mendapat kelulusan ijazah pertama daripada Georgetown School of Foreign Service.

Ketika Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak melakukan lawatan kerja ke New York dan Washington DC dari 16 hingga 24 Mei, beliau telah hadir ke majlis konvokesyen Nooryana Najwa di Healy Lawn universiti itu pada 22 Mei.

Turut hadir dalam majlis itu ialah anak lelaki mereka Nor Ashman dan Duta Malaysia ke Amerika Syarikat, Datuk Seri Dr. Jamaludin Jarjis.

Sebab itulah Dzulkefly Ahmad menegur bagaimana beliau menggunakan dana kerajaan untuk keluar negara atas nama urusan rasmi negara, tetapi dalam masa yang sama pergi ke majlis konvokesyen anaknya.

Begitu juga dalam lawatan kerja ke Kazakhtan, beliau dan isteri menggunakan kesempatan ini untuk merisik perkahwinan Nooryana Najwa. Tidak menjadi kesalahan bagi perdana menteri merisik perkahwinan anaknya di Kazakhstan tetapi Najib sepatutnya mengambil cuti rasmi dan tidak membelanjakan dana awam.Daniyar Nazarbayev
Nama akhir Daniyar iaitu Nazarbayev adalah sama dengan nama President Kazakhstan, Nursultan Nazarbayev – namun ada kemungkinan juga ia tidak mempunyai sebarang kaitan.

Latar belakang Daniyar, mempunyai kehidupan yang serba mewah dan penuh kontroversi kerana 'tuah' nama akhir “Nazarbayev” yang diberi ibunya selepas bercerai dengan suami terdahulu D. Kesikbayev sebelum berkahwin dengan Bolat Nazarbayev, seorang ahli kerabat Presiden Kazakhtan.

Pada Oktober 2006, New York Post melaporkan Daniyar Nazarbayer, yang dinamakan sebagai ‘anak kepada President Nursultan Nazarbayev’, telah membeli beberapa apartment di 55 Wall Street.

Salah satu apartment dengan dua bilik bernilai $2.9 juta dan satu lagi dengan satu bilik bernilai $2.1 juta. Tidak pasti sama ada ia benar ataupun khabar angin, tapi akhbar ada melaporkan ‘President Nazarbayev telah melawat rumah tersebut sendiri semasa menghadiri UN Summit (Persidangan PBB) dan memberikan kebenaran untuk pembelian tersebut. Ia nampaknya melibatkan banyak duit,”.

Daniyar patut berterima kasih kepada emaknya Mayra Kurmangaliyeva kerana menukar nama akhir beliau dan segala transformasi/perubahan yang berlaku adalah kerana nama akhir tersebut.

“Mengapa tidak (untuk berkahwin dengan Daniyar)? Seorang jejaka terkenal, penuh adunan dan dengan nama akhirnya yang cukup menawan… tapi, jika saya ialah bapa Malaysia, saya akan semak dulu takut-takut: adakah Daniyar sudah berkahwin semasa zaman muda? Buah epal adalah dari pokok epal, seperti yang kita tahu… dan Alma-Ata (ibu kota Kazakhstan) ialah bandar buah epal dan pokok epal,” nasihat Leonid.

Leonid Komarovskiy ialah seorang “wartawan” daripada New York dan menulis peribadi Daniyar ini di bawah artikel bertajuk “Borat is out of competition.”

No comments:

Post a Comment